Gaudeix de l’Hospitalet de l’Infant.

 

l’Hospitalet de l’Infant

Comarca: Baix Camp - Habitants: 4.510 - Extensió: -,- km² - L’Almadrava, l’Arenal, el Calamar, Castelló, Fatxes, Gavadà, l’Hospitalet de l’Infant, l’Infant, Masboquera, Masriudoms, Remullà, Vandellòs. (Fuente: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

l'Hospitalet de l'Infant

Situació i presentació

Poble del municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), situat a la costa, a la dreta de la desembocadura del riu de Llastres, al límit amb el terme de Mont-roig.

La població

Té l’origen en l'hospital per a vianants fundat, al camí de Barcelona a València, abans de pujar el coll de Balaguer, per Blanca d’Anjou (1310) i impulsat i acabat per l’infant Pere, comte de Prades, que en signà els capítols el 1343. Era un notable edifici gòtic, quadrat (54,6 m2) i fortificat (tenia sis torres), del qual resta una torre i el parament occidental i la petita església de Sant Pere, de l’hospital, que esdevingué parròquia el 1851, a causa del desenvolupament de la població al llarg del segle (el 1924 hom bastí una nova església al costat). El 1865 hom hi establí estació del ferrocarril de Barcelona a València. La instal·lació de la central nuclear de Vandellòs ha contribuït a l’expansió demogràfica.

L'economia

-

La història

-