Situació i presentació

Baix Camp

 

El Baix Camp és una comarca purament administrativa; es va definir el 1936 en fer-se la divisió territorial de Catalunya que va estructurar el Camp de Tarragona (vegeu l’Alt Camp) en tres comarques. La seva capital, Reus, n’és i n’ha estat des de molts segles enrere la capital econòmica. Al segle XVII ja s’establien relacions comercials amb el Matarranya. El 1865, segons l’informe de Josep Simó, Reus tenia tractes comercials amb més de setanta pobles que integraven la comarca econòmica. En l’enquesta feta el 1931 per la Ponència, les parts extremes de la zona d’influència se situaven a Ginestar, Corbera d’Ebre, Riba-roja d’Ebre, la Palma d’Ebre, Margalef, Vinaixa i la Nou de Gaià. Segons la mateixa enquesta, només dos pobles, Pratdip i Vandellòs, es declaraven de la comarca de Reus.

El Baix Camp té una extensió de 697,07 km2 i ocupa el sector occidental de la plana del Camp i la part immediata de la Serralada Prelitoral. Per l’E no té uns límits ben definits ja que la plana es confon amb la resta de terres de les comarques veïnes (Tarragonès i Alt Camp). Pel N i per l’W la divisòria amb l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre és clara, amb les serres de Prades, de l’Argentera i de Pratdip, i per l’E segueix la costa.

Geogràficament s’haurien d’excloure del Baix Camp administratiu algunes petites parts. Aquest és el cas de Fatxes, situat a l’altra banda de la serra, o de l’Almadrava, que es troba passat ja el coll de Balaguer, ambdós casos al terme de Vandellòs; les valls de Cortiella, al terme d’Alforja, i de Maçanes, al de Colldejou, que pertanyen al Priorat. En canvi, històricament, s’hi troba estretament lligat el port de Salou, que és integrat al Tarragonès.

Les divisions administratives

El 1936 el Baix Camp comprenia 29 municipis; en fer-se la nova divisió comarcal, el 1987, la comarca quedà formada per 27 municipis, ja que les Irles fou annexat a Riudecols el 1940 i la Mussara a Vilaplana del Camp el 1961. El 1990, en modificar-se la divisió comarcal del 1987, Arbolí fou segregat del Priorat i passà a integrar-se al Baix Camp, que des d’aleshores té 28 municipis.

Els municipis de la comarca no tenen una trajectòria històrica comuna ja que alguns formaven part de les senyories de diverses dignitats del capítol de la catedral de Tarragona, d’altres de les baronies arquebisbals d’Escornalbou o d’Alforja, uns altres del comtat de Prades, d’altres eren de senyoria laica amb una certa dependència de la mitra i finalment dos eren llocs reials. Reus assolí per primera vegada la capitalitat, damunt el paper, en la divisió departamental decretada pels francesos al març del 1810 per la qual esdevenia cap del departament de les Boques de l’Ebre. En aplicar-se la divisió francesa del 1812, Reus passava a formar part del districte de Tarragona i era dividit en dos cantons: Reus-oest amb jurisdicció damunt els actuals municipis de l’Aleixar, Botarell, Castellvell, Maspujols, les Borges, Almoster, Riudoms i la Selva, i Reus-est, amb jurisdicció a l’Albiol i en altres pobles no integrats ara al Baix Camp. Durant el Trienni Liberal Reus intentà, inútilment, d’esdevenir capital de província. El 1827 fou creada l’alcaldia major de Reus amb jurisdicció damunt 17 dels actuals municipis del Baix Camp, un de l’Alt Camp i un del Priorat. El 1854 fou creat el càrrec de sotsgovernador, que va desaparèixer amb la Revolució de Setembre, amb autoritat damunt 90 pobles. El 1857 es frustrà la temptativa de dur-hi la capitalitat de la província. Mentrestant, quan fou decretada la divisió provincial, havia esdevingut, l’any 1835, cap del partit judicial de Reus, que era integrat originàriament per 11 municipis i per 18 el 1932, mantenint-se la resta de pobles del Baix Camp repartits entre els partits judicials de Falset, Valls i Montblanc.

Font: Enciclopèdia catalana


● La Població

● L'economia

● La cultura

● La història