l’Argentera
L’Argentera se situa a la zona central de ponent del Baix Camp. El municipi comprèn també l’antic terme de la Trilla, que segons la tradició, era l'antic magatzem i lloc de treball metal·lúrgic, d’aquí el nom de Trilla o Tries. Efectivament, al seu redós hi ha filons de barita i plom. Actualment és un gran mas situat al fons de la vall.
l’Argentera
El terme de l'Argentera és força reduït, amb una extensió de 10,12 km². Es troba situat al vessant oriental de la serra del mateix nom, envoltat pels municipis de Duesaigües (NE), Riudecanyes (E), Vilanova d'Escornalbou (SE), Colldejou (SO), la Torre de Fontaubella (O) i Pradell de la Teixeta (NO).
l’Argentera
El terreny és esquerp i sec; hi predomina la garriga i els boscos de pins i alzines. L'existència d'una extensió reduïda de terres dedicades al conreu ha fet que la ramaderia hagi esdevingut d'importància primordial a la zona, sobretot l'avicultura i la cria de bestiar porcí i oví.
Història
La fundació del poble de l’Argentera ha estat atribuïda als romans i se suposa que el nom fa referència a l’explotació de les vetes de galena. L’Argentera formava part de les terres de Sant Marcel i de la vall de Porrera, un terç dels drets de les quals foren cedits el 1180 per Alfons I a Pere de Déu. El document parla clarament d' illas Argenteras . Amb anterioritat, Alfons I havia confirmat la cessió de tot, o de part, del terme feta per Albert de Castellvell el 1171 en favor del monestir de Sant Vicenç de Pedrabona, a Garraf. La dualitat de cessions provocà primer una topada i després una entesa el 1203 entre el monestir i Pere de Déu; el primer en restà propietari fins que el cedí a Escaladei, quan possiblement l’Argentera ja no formava part del terme. El poble surt esmentat en la carta de poblament de Cambrils del 1178, mentre que en la de la Selva del 1164 només es parla del torrent de l’Argentera. Al segle XVI formava part de la baronia d’Escornalbou, vinculada a la mitra.