L'Arboç
El municipi de l'Arboç està situat al cor de la regió geogràfica del Penedès, concretament al sector oriental de la comarca del Baix Penedès, a 8 km del Vendrell ia 12 km de Vilafranca. La vila s'assenta sobre un turó de 169 m d'altitud. Molts visitants han definit a l'Arboç com "aquell poble de les cases maques".
l'arboç
Podem trobar com a llocs d'interès: la Giralda, l'església parroquial de Sant Julià, la rectoria, la casa de la vila (Ajuntament), la casa pairal de l'abat Escarré, les façanes modernistes amb les cases porticades de la plaça, al Palau Gener i Batet i l'Hospital de Sant Antoni Abat.
l'arboç
La primera notícia documentada de l'Arboç data de l'any 1062. Al 1174 se li atorga el títol de vila reial, el que va comportar que es convertís en una població de gran importància. Posteriorment, se li va concedir a la vila el privilegi de celebrar un mercat setmanal i una fira, fets que motivaren un gran creixement demogràfic i econòmic. Ja en el segle XX l'exportació de vins proporciona un aspecte de modernitat i riquesa que encara avui dia es pot apreciar en la fisonomia de la població.
Història
El lloc de l’Arboç, documentat des del 991, era situat en el terme de Castellet. Els senyors de Castellet, doncs, tenien la jurisdicció i el domini sobre l’actual terme de l’Arboç. Un d’ells, Ramon, fill de Bernat Otger, l’any 1061 venia unes terres amb camp i vinyes situades al lloc d’Arbucio, tocant al camí que anava a Guarnal. Poc després, el 1076, Rotllan Bernat, germà de l’anterior, venia al comte Ramon Berenguer I la meitat que posseïa del castell de Castellet, de manera que el castell i la jurisdicció revertiren plenament al domini comtal. Durant el segle XII el lloc de l’Arboç i altres de propers (la Gornal, el Papiol, la Llacuneta) es van anar repoblant a poc a poc.