Alió
Alió és un municipi de l’Alt Camp, situat al centre de la comarca. A l’entrada del poble trobem la Cooperativa Agrícola (fundada el 1909) amb un celler edificat el 1911 i ampliat el 1917 per Cèsar Martinell, amb un fort caràcter modernista. Al nucli antic i medieval trobem la plaça on hi ha l'església parroquial de Sant Bartomeu, edifici barroc neoclàssic, beneït el 1769 amb un campanar de planta quadrada.
Alió
El poble d'Alió és situat a 263 m d'altitud, a la vora de la confluència dels barrancs de la Coma i de la Fonollera de Cabra.
Alió
Ha estat tradicionalment una població agrícola on el conreu més important és la vinya. La cria de bestiar porcí i l'avicultura complementen l'activitat econòmica. Pel que fa a la indústria, hi ha al municipi una empresa del sector de la fusta.
Història
El lloc fou donat a poblar el 5 de gener de 1171 per l’arquebisbe de Tarragona Guillem de Torroja, que es reservava els delmes, a Ponç de Bruguera, que l’havia de tenir en feu de l’Església de Tarragona. Tot i que el document diu literalment “ locus illum cui nomen impossimus Alio, ut facias ibi populationem ”, sembla que el terme ja era poblat, amb més o menys intensitat, ja que la butlla del 1154 esmenta “ l’ecclesiam de Alio ”. Alió havia estat bastit damunt les restes d’una antiga vil·la romana. El 1205 Ponç d’Alió, fill de Ponç de Bruguera, establí un conveni amb els hospitalers de Vallmoll. El mateix Ponç d’Alió va vendre el 1207 per 2 000 sous la meitat del lloc i dels delmes a l’arquebisbe Ramon de Rocabertí i al paborde Ramon de Sant Llorenç, els quals el 1207 compraren l’altra meitat del terme a Ermessenda d’Alió, vídua de Ponç de Bruguera.