Alfara de Carles
Alfara de Carles es troba enclavat dins del Parc Natural dels Ports, amb tots els atractius patrimonials, culturals i naturals que això comporta. Entre d'altres, trobem el Centre d'Educació Ambiental del Parc Natural dels Ports i la celebració anual de la Fira del Rovelló que inclou: plats típics de muntanya elaborats amb bolets i rovellons fets pels restaurants locals, el concurs del Rovelló i de fotografia, presentacions de llibres, exposicions, tallers, rutes, etc.
Alfara de Carles
El municipi d'Alfara de Carles és situat a la part ponentina de la comarca, al massís dels Ports de Beseit. El terme és drenat per: el barranc de la Conca, on hi ha el despoblat de Carles i el paratge del Toscar; el barranc de la Vallfiguera, que és la capçalera del barranc de la Cervera; i el barranc del Llop, a l'esquerra del qual hi ha el poble d'Alfara situat dalt d'un petit turó (334 m) que domina la fondalada, estreta però ben aprofitada per al conreu de l'olivera i de l'ametlla.
Alfara de Carles
En contrast amb l’aridesa de la vall del Llop, la de la Conca és força rica en vegetació i amb abundoses i cabaloses fonts. A les cotes més altes ressalta una frondosa vegetació amb boscs de pi blanc i pi roig, que antigament havien estat explotats; també hi ha carrascars, cada cop més escassos. El matollar és ocupat per ginestes, romanins, esbarzers, argelagues, coscolls i margallons, la fibra dels quals ha estat molt utilitzada per a la confecció de cabassos.
Història
El lloc de Carles és documentat el 1148, quan, després de la conquesta de Tortosa, el comte Ramon Berenguer IV atorgà a Pere (I) de Sentmenat, que s’hi havia distingit, a més de la castlania d’un dels tres castells de la Suda, l’escrivania de la cúria, la paeria i la presó de Suda, i el castell de Carles. Pere (I), fill de Beatriu, és un dels personatges més antics de la nissaga dels Sentmenat. Casat amb Ermessenda, repartí els seus béns entre els fills. A Arnau (mort després del 1170), probablement el primogènit, li cedí els béns de la Catalunya Nova; aquest personatge forma la línia de Tortosa i Carles. El succeí Ramon (I), que el 1237 atorgà als habitants de Carles una carta de poblament i franqueses, establint-los les cases i les terres del terme. El 1250 el mateix senyor ratificà aquesta carta. Al segle XV, un dels descendents de Ramon I de Sentmenat vengué el castell de Carles a la ciutat de Tortosa. La baronia d’Alfara i Carles restà així vinculada a la dita ciutat. Pertanyé primerament a la vegueria i posteriorment al corregiment de Tortosa. Al llarg dels segles XVI-XIX, entre la ciutat de Tortosa i l’ajuntament d’Alfara de Carles sorgiren un seguit de plets i discussions motivats per diverses qüestions, com tallades de pins i fites. Les disputes culminaren amb la pèrdua per part d’Alfara, i a favor de Tortosa, del territori de la Mola de Catí, a l’interior del massís dels Ports de Beseit, al SW del terme d’Alfara.