L'Aleixar
L’Aleixar se situa a la zona central de la comarca del Baix Camp, al nord de la capital. Destaca l’església de Sant Martí que guarda un dels pocs orgues barrocs que es conserven en aquestes contrades. També hi trobarem l’alzina més grossa i, probablement, la més antiga de Catalunya: l’Alzina del Mas de Borbó. L’edat d’aquest arbre és considerada per alguns mil·lenària. I el Pi de les Planes, un dels pins pinyoners més gruixuts de Catalunya, amb 4,70 metres de diàmetre. També destaca el poble abandonat i en ruïnes de Mascabrers, on hi havia un sol carrer i una plaça amb un pou amb llegenda.
L'Aleixar
S'estén en un terreny trencat per una vall, sota els contraforts de la Mussara. Al municipi abunden els boscos de pins i alzines, els botjars i els erms. La vila de l'Aleixar és dalt un turó.
L'Aleixar
L'economia ha estat i és bàsicament agrària, tot i que part de la població treballa al proper municipi de Reus.
Història
Segons una llegenda en un principi el poble era a l’altra banda de la riera, en la partida del Pouador, i es deia Riudarenes , fins que una rierada l’arranà i es canvià el nom i el lloc d’emplaçament. Sembla que l’Aleixar estigué comprès en la carta de poblament de Siurana del 1153. Al juny del 1184 Alfons I donà tres parellades de terra a Ferran d’Aleixar, fet que donà impuls al repoblament. En la carta de poblament d’Alforja del 1173 apareix ja el topònim Alexarium . El 1194 l’església de l’Aleixar surt en la butlla de Celestí III.