L'Aldea
L'Aldea és un municipi del Baix Ebre. Està situat al sud de Catalunya a la base del triangle format pel Delta de l'Ebre, a l'extrem meridional de la serralada del Boix. Destaca del municipi el conjunt monumental que formen l'ermita de Santa Maria de l'Aldea i la torre de l'ermita, situades a uns dos quilòmetres del nucli de població, a la zona meridional del terme, i que daten del segle XII i XV respectivament.
L'aldea
El municipi fou creat el 21 d'abril de 1983 per la segregació del terme de l'antiga pedania de l'Aldea, fins aleshores integrada en el gran municipi de Tortosa. El terme, al sector de contacte entre el delta i les terres de secà o garriga de l'esquerra de l'Ebre, i allargat de N a S, limita al NW amb el terme de Tortosa (a la pedania de Campredó), al NE amb el municipi de Camarles, al SE amb el municipi de Deltebre i al SW, tot seguint el curs de l'Ebre, amb Amposta.
L'aldea
L'economia tradicional s'ha basat en l'agricultura i la ramaderia. Part de les terres conreades són regades per sèquies derivades del Canal de l'Esquerra de l'Ebre i la resta amb aigua de pous, ja que el subsòl, prop del riu, és molt ric en aigües subterrànies. Al secà predomina l'olivera i també hi ha una mica d'ametller. Els conreus de regadiu s'han promogut molt, com el conreu de l'arròs, la carxofa, l'enciam i els cítrics. Actualment la ramaderia ocupa una part important en l'economia municipal, dedicada principalment a les granges d'aviram i al bestiar. El sector primari, que encara ocupa a una bona part dels habitants de l'Aldea, és desplaçat lentament pel sector industrial, que és en fase d'expansió.
Història
L’Aldea era una almúnia musulmana amb una torre encastellada que fou donada durant la conquesta de la ciutat de Tortosa (el darrer dia de desembre del 1148) pel comte Ramon Berenguer IV al cavaller Bernat de Bell-lloc. Aquest cavaller repoblà el lloc amb una petita comunitat cristiana i el 1161 es fundà l’església de Santa Maria de l’Aldea. Aviat el senyor de Bell-lloc cedí la seva jurisdicció als templers (1184) i d’aquests passà als hospitalers