Alcanar
Alcanar està situat a la comarca del Montsià. Destaquen, sobretot, les Cases d’Alcanar, el barri marítim de pescadors que s'estén al llarg de la costa. Dista uns quatre quilòmetres d'Alcanar i s'ha convertit també en un centre d'estiueig, amb un port pesquer i esportiu on hi ha la seu del Club Nàutic d'Alcanar. Molts són els atractius d’aquest singular i pintoresc poble, però dos el caracteritzen al màxim: la seva cuina marinera tradicional i la tranquil·litat de les seves platges. També ofereix una proposta de rutes de natura adreçada als amants de l’excursionisme i el senderisme amb la Pujada a la Cogula, l’Itinerari Literari Trinitari Fabregat (Pujada a la Torreta), el Camí de Sant Jaume (Ramal) i per la costa, un Circuit eco-turístic de l’Estanyet a Sòl de Riu (carril verd).
Alcanar
El nucli principal d’Alcanar està situat a 3 km de la façana costanera. Té edificis interessants com: l’ermita del Remei, des d’on es pot gaudir d’una vista del Mediterrani que abasteix des de la badia dels Alfacs fins als ports de Benicarló i Penyíscola; les cases del Marquès, dels Suñer i dels O’Connor, les famílies més poderoses de la vila, o la Cisterna del Vall, una edificació del 1600 que emmagatzemava fins a 1.200.000 litres d’aigua de capacitat.
Alcanar
L'economia del municipi està basada fonamentalment en el sector serveis, tot i que hi ha moltes empreses relacionades amb l'agricultura, dedicades a la comercialització de cítrics i productes d'horta. A més, hi ha una empresa cimentera.
Història
En les èpoques inicials de la història medieval, que aquí comença amb la conquesta cristiana (1148), el terme d’Alcanar formava franja costanera del gran terme d’Ulldecona, ben estructurat en l’època musulmana i recuperat juntament amb la ciutat de Tortosa, de la qual depenia inicialment. Les dificultats per a repoblar aquest terme, fins entrat el segle XIII, foren aquí més accentuades que a la foia o vall d’Ulldecona, per la proximitat de la mar i l’existència de la via de penetració costanera. De fet hi havia ja repobladors cristians a l’inici del segle XIII, com ho indica un document d’Ulldecona del 1222 que parla d’un predi qui est in termino Ulldechone ... dictum Canar . El nom d’Alcanar apareix sempre en els documents antics amb la forma Canar o Cannar, que fa pensar més en un ‘'canyar” o ‘'lloc de canyes”, que no pas en un topònim àrab, com sembla pressuposar la forma moderna d’Alcanar. L’afegitó de l’article al és moderna; abans el lloc es deia lo Canar, d’on deriva el gentilici de canareus, amb què es coneixen els habitants de la població i el terme. A despit del petit poblament o ocupació del lloc que hi pogués haver al principi del segle XIII, aquest continuava pràcticament erm i sense explotar el 1238, cosa que va moure el mestre hospitaler d’Amposta, Hug de Forcalquer, senyor del lloc com a sotmès al gran terme d’Ulldecona, de concedir una carta de poblament el 1239. Sembla que aquesta primera carta no va ser suficient per a fundar un nucli estable i que la majoria dels receptors de la primera concessió no s’establiren al lloc. Per això al maig del 1252 hom va atorgar una nova carta o, més ben dit, dues cartes de poblament, donacions condicionades a la construcció d’una vila abans d’acabar-se l’any 1252. El fet d’haver-se conservat aquests documents com a fundacionals de la vila indica que aquesta vegada l’empresa tingué èxit. Així, cal tenir la data del 1252 com a data fundacional de la població.