Arbolí
Arbolí se situa a la zona nord de la comarca del Baix Camp, fent límit amb la del Priorat. L'edifici més notable del poble és l'església de Sant Andreu, neoclàssica, de tres naus, cor i campanar. L'any 1936 fou cremada. L'antiga rectoria és utilitzada ara com a refugi de muntanya. També es considera d’interès l'ermita de Sant Pau, situada damunt del poble; sembla que ja existia al s. XIII. L'edifici actual és una petita capella, la qual s'ha restaurat recentment, i s'hi pot arribar per pista forestal asfaltada.
Arbolí
El municipi està situat en un replà a l'extrem nord-oest de les muntanyes de Prades. El terme és força accidentat i el drena el barranc de l'Arbolí, afluent del riu Siurana, a ponent del poble.
Arbolí
La brolla i la pineda ocupen unes tres quartes parts del terme. A més d'unes 25 ha d'horta, la principal collita són les avellanes en terres de secà. Els antics ramats han quedat molt reduïts. Antigament funcionaven 4 molins de paper d'estrassa i un de fariner, actualment enrunats o abandonats. Hi ha també dos mines de coure sense explotar.
Història
Arbolí és un lloc possiblement d’origen aràbic. La primera referència documental és la que fa Ramon Berenguer IV dels seus emprius. El 1263 era escrit Herbulino , el 1280 Erbulio i el 1600 ja Arbolí. Al segle XIII hi funcionà una comunitat càtara, tres membres de la qual foren condemnats el 1262. El lloc devia ser pobre, ja que el 1280 se'l declarà exempt per tal com no havia assolit la quantitat necessària per a pagar les dècimes. Des de la seva creació, el 1324, formà part del comtat de Prades. Cal creure que abans havia estat integrat a la denominada baronia d’Entença, ja que el 1314 hi foren convocats els homes de la senyoria per atacar Alforja a causa de les disputes entre l’arquebisbe i el baró. La jurisdicció senyorial va passar dels comtes de Prades als ducs de Cardona i d’aquests als Medinaceli. El 1777 hi és documentat el conreu de l’avellaner; el mateix any hi eren actius els molins paperers. D’aquest període semblen datar els masos més notables, com el Mas del Vinyes i el Mas del Bruno. El 1787 l’església, que anteriorment havia estat vicaria de Siurana, consta com a parròquia. El 1794 el poble es lamentava davant les autoritats corregimentals de la misèria que patia. Al segle XIX la gent del poble va participar en la revolta dels Malcontents.