l’Ametlla de Mar - La Cala
El municipi destaca per les seves platges i cales, i pel GR 92, un sender de Gran Recorregut. També trobem les Fortificacions, construïdes durant la Guerra Civil i situades aproximadament a uns 3 km al sud-oest del poble, al costat de la platja i port natural de l'Estany. L’emplaçament d’aquest complex militar ve donat per la seva privilegiada situació dominant tot el Golf de Sant Jordi. Es poden fer visites guiades que inclouen la visita a l’interior de Les Fortificacions, espai que recentment s’ha restaurat i museïtzat.
L'Ametlla de Mar - La Cala
L'Ametlla de Mar es troba situada gairebé al centre del Golf Sant Jordi, al sud de Catalunya, concretament al límit nord-est de la comarca del Baix Ebre, banyada per 14 km d'aigües del mediterrani occidental, entre el Cap de Terme al nord i el barranc de l'Àliga al sud. Limita al sud amb el terme del Perelló, al nord-oest amb el de Tivissa i al nord-est amb el de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.
L'Ametlla de Mar - La Cala
La pesca continua sent una de les principals activitats del poble. El moll de l'Ametlla compta amb un conjunt de barques que es dediquen a les arts de l'arrossegament, l'encerclament, el trasmall, etc., i compta també amb la primera flota de tonyinaires del Principat. L'altra activitat econòmicament potent del poble és el turisme i el sector serveis, que impulsen, conjuntament, la creació de nous establiments locals per donar un millor servei a tots els turistes de l'Ametlla de Mar.
Història
L’Ametlla és un poble modern. Fins a la fi del segle XVIII i la primeria del XIX, no s’hi establiren els primers pobladors de l’indret.Anteriorment a la formació de la població, en aquest tram de costa només hi havia diverses torres de guaita i defensa contra els pirates, emplaçades a trams regulars. Just al límit de l’actual municipi amb el Perelló hi havia la torre de l’Àliga, mentre que la de Cap Roig era més a migdia, i, més a tramuntana, la torre de l’Ametlla i el castell de Sant Jordi dsAlfama.La torre de l’Ametlla era emplaçada a la cala on avui s’aixeca la població de l’Ametlla, que aleshores era erma i coneguda en les cartes de navegar com cala de l’Amenla, o de la Merla, almenys des de la primeria del segle XV (1403).La torre, que era equipada amb dos canons per a defensar la costa, fou destruïda pels anglesos en la guerra del Francès. Sembla que fou els darrers anys del segle XVIII, o a la primeria del XIX, que s’establí a la cala un pescador, Joaquim Gallard, de renom Toral, natural de Benidorm. La torre li oferia protecció i el vent facilitava la navegació a vela, que era la que aleshores es practicava. La necessitat de conservar les xarxes o arts del bou i les cordes o malletes va induir Toral a edificar un cobert de pedra i fang i a instal·lar, a la que esdevingué la primera casa del poble, una caldera de metall per a fer tint, anomenat degot pels pescadors, amb escorça de pi mòlta i bullida. Darrere Toral van comparèixer altres parelles del bou de València, Benidorm i de la Vila Joiosa, els propietaris de les quals s’instal·laren aquí. Aviat s’establí un intercanvi i una relació comercial amb Cambrils, Tarragona i Reus i amb pobles de l’interior, això especialment per mitjà dels perellonencs, que portaven el peix a Tivissa, Ginestar, Rasquera o Móra. Sembla, doncs, que a l’origen, a més dels pescadors, arribaren alguns traginers de diferents pobles. Entre les primeres famílies que formaren la nova població hi ha les que duien els següents cognoms, encara existents a l’Ametlla: els Pijoan, procedents d’Altafulla i pares del Noro; els Comes, de Mont-roig; els Margalef, de Tivissa; els Canyagueral, que foren els primers barbers de l’Ametlla; els Casanova, de Tortosa, i altres. Establerts els primers pobladors, anaren sorgint diversos oficis, com fusters, calafats, paletes, etc. Aviat, els amos de les barques, veient que la pesca del bou no era suficient per a viure, van dedicar-se al cabotatge entre l’Ametlla i diferents ports de Catalunya, com Tarragona, Vilanova, Sitges, Barcelona i altres. Paral·lelament es va estendre l’agricultura, tota de secà llevat de petits horts pròxims a la població.