Priorat
Priorat

El Priorat se situa al bell mig de la serralada Prelitoral a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, i limita amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d'Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà. És una comarca muntanyosa i de relleu molt accidentat.

Priorat

La DOQ Priorat i la DO Montsant són les dues denominacions d'origen vinícoles que acull la comarca del Priorat i que comparteixen una història vinícola que es remunta al segle XII. L’explotació minera de la conca del Siurana ens ha llegat un complex miner metal·lúrgic dels més importants del país, al poble de Bellmunt. És una comarca amb moltes festivitats al voltant de la cultura del vi i del menjar, com la Festa de la Truita amb Suc d’Ulldemolins, la Festa de la Verema a l’Antiga de Poboleda o la Fira del Vi de Falset.

Priorat

El Priorat és una comarca que viu bàsicament del camp. Al secà destaquen quatre cultius: la vinya, l'olivera, l'avellaner i l’ametller. La ramaderia hi és molt reduïda, pràcticament inexistent, i l'activitat industrial insignificant. Només la capital, Falset, té una important activitat en el sector serveis.

Vegetació

El Priorat és a la franja que limita el territori amb domini natural de les carrasques amb el dels alzinars. Les carrasques ocuparien el sector amb el clima de més tendència continental, cap a les Garrigues. En canvi, els alzinars es constituirien en la meitat meridional, amb un clima amb més influència marítima. Els límits entre ambdós dominis no és clar, ja que la vegetació natural ha estat molt modificada. A més, és possible que hi hagués una franja on serien abundants els dos arbres.El paisatge actual és constituït per restes de la vegetació natural. Hi ha bosquets de carrasques i alzines, sobretot en les obagues i en indrets amb pendent fort, on ha estat més difícil la seva transformació en conreu, o que ja fa temps que han estat abandonats. La resta són conreus, sobretot llenyosos, i brolles i garrigues màquies, molt sovint amb pins. És fàcil observar llargs vessants esglaonats d'antigues feixes, actualment abandonades i colonitzades per un matollar amb pins.Als indrets elevats més ombrívols, sobretot als obacs de la serra del Montsant i de les muntanyes de Prades, la vegetació natural estaria dominada per una roureda de roure valencià. Ara és fàcil trobar-hi rouredes, però el més freqüent és un bosc mixt de roures i pinassa. La pinassa és el pi més estès en aquests ambients més frescals. Si el bosc és destruït sol formar-se una boixeda, o matollars baixos o pastures.