Montsia alcanar ulldecona sant carles la senia godall la galera freginals sant jaume santa barbara mas de barberans masenverge amposta
Montsià

El Montsià, la comarca més meridional de Catalunya, comprèn part del Delta i del riu Ebre, del massís del Port, de la plana Litoral, de les serres de Montsià i de Godall, i del pla de la Galera. Aquesta diversitat geogràfica dóna lloc a una gran varietat de paisatges que contrasten entre si. Destaca el patrimoni natural de la comarca amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports, als quals cal afegir altres espais d’interès natural: la serra de Montsià, la serra de Godall, el barranc de la Galera i els secans del Montsià.

Montsia

La riquesa cultural és herència de les diverses cultures que s’han establert al territori al llarg dels temps i que han deixat com a petjada un patrimoni extens, que inclou des de pintures rupestres del neolític fins edificis modernistes, passant per construccions medievals, barraques, etc. Però aquest llegat cultural també es plasma en elements menys tangibles com les Activitats tradicionals, molt arrelades i d’àmplia participació popular; i en una rica i variada gastronomia, elaborada amb uns ingredients de primera qualitat.

Montsia

Dotze pobles formen la comarca del Montsià, cadascun amb el seu caràcter i les seves peculiaritats. Els seus visitants es poden endinsar a poc a poc en aquesta gran riquesa de paisatges i patrimoni.

Clima

El clima del Montsià és Mediterrani de tipus Litoral Sud, excepte a l'àrea dels Ports de Beseit on és de tipus Prelitoral Sud. La precipitació mitjana anual varia entre els 550 mm i 600 mm a bona part de la comarca, si bé, als Ports arriba als 900 mm. Els màxims es donen a la tardor i els mínims a l'estiu, sobretot a la costa. Els hiverns són freds a muntanya i suaus al Delta de l'Ebre, amb mitjanes de 5 °C a 11 °C, donant-se els valors més baixos a muntanya, i els estius són calorosos, amb temperatures entre 20 °C i 25 °C, comportant una amplitud tèrmica anual mitjana