Conca de Barberà vilaverd vilanova de prades Vallclara vimbodi vallfogona espluga santa coloma de queralt savalla senan solivella sarral pira passanant les piles pontils montblanc blancafort barbera de la conca conesa fores llorac rocafort
Conca de Barberà

La Conca de Barberà és una comarca de Catalunya situada al nord de la província de Tarragona. La formen 22 municipis, que inclouen 56 nuclis de població, distribuïts bàsicament en tres unitats fisiogràfiques ben definides: la Conca, la Baixa Segarra i les muntanyes de Prades. La comarca és una cruïlla de camins entre les terres de Tarragona, de Lleida i de Barcelona amb Santa Coloma de Queralt com a nucli de referència.

Conca de Barberà

El seu entorn rural ofereix un ventall de possibilitats de lleure, esports, allotjaments, gastronomia, cultura, art, tradicions, activitats, natura i rutes. El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, inclòs a la Ruta del Cister, ha esdevingut una injecció indiscutible per al turisme de la comarca. La Conca de Barberà s'ha convertit en un territori ideal pels amants del senderisme i la pràctica de BTT amb grans recorreguts com el GR 175.

Conca de Barberà

La Conca de Barberà és una comarca eminentment rural, amb una ocupació predominant als serveis i la indústria, i amb una elevada presència de l'agricultura. Pel que fa a la dimensió empresarial, predomina la petita i mitjana indústria, encara que a la comarca també es troben grans empreses.

Activitat Agrària

L'activitat agrària a la comarca està marcada per la seva varietat física. A l'extrem nord-oriental de la comarca, a l'altiplà central que separa les conques de Barberà i d'Òdena, hi ha la Baixa Segarra que constitueix una zona especialitzada en cereals, fonamentalment blat i ordi; mentre la Conca estricta, la cubeta d'erosió excavada per l'acció dels rius Anguera i Francolí, és una àrea de policultiu, on la vinya té relativa importància, amb extensions de petita i mitjana dimensió. A la zona de les muntanyes de Prades, en els municipis de Vimbodí i Vallclara, predomina l'avellaner i el castanyer. Finalment, una de les fesomies més preuades de la comarca és la coexistència d'aquests conreus amb les superfícies forestals arbrades i els boscos illa enmig de les zones de conreu. La superfície agrícola de la comarca, a fi de segle XX, es distribueix entre terres llaurades (26.885 ha, el 56,8%), pastures permanents (2.830 ha, el 6%), terreny forestal (14.025 ha, el 29,6%) i altres (3.611 ha, el 7,6%).