Baix Penedes
Baix Penedès

El Baix Penedès és una de les quatre comarques més petites de Catalunya i alhora una de les més actives i dinàmiques. Se situa entre Barcelona i Tarragona. El Vendrell és la capital de comarca, amb barris marítims i quilòmetres de sorra fina a les platges.

Baix Penedes
La comarca esdevé un lloc per gaudir de la seva gent i la seva cultura, com l’antiga i potent tradició castellera; passejar entre els monuments romans i edificis modernistes; banyar-se a les seves platges, i assaborir la seva gastronomia, encapçalada pel xató, els vins i caves amb DO Penedès i els bufats. Aquesta terra ha vist néixer personalitats  tan rellevants com Pau Casals, músic de prestigi internacional, i va acollir, entre d’altres, l’escriptor Àngel Guimerà, representant de les lletres catalanes a finals del segle XIX.
Baix Penedes
Actualment, els serveis són el principal sector d'activitat a la comarca, concentrats essencialment en el comerç minorista, la construcció i el transport. El turisme té un efecte determinant a la comarca, sobretot l’agroturisme familiar i l'enoturisme, associat a la tradicional producció vinícola penedesenca.
Vegetació

La vegetació, mediterrània litoral poc humida, es reparteix entre dos dominis climàcics: el de la màquia de garric i margalló a la terra baixa, especialment als sòls eixuts i poc profunds, i el de l’alzinar, de tendència una mica muntanyenca. Actualment una gran part del país és coberta per garrigues o per brolles de romaní i bruc d’hivern, aquestes darreres sovint ombrejades per un bosc poc dens de pi blanc.