Baix Ebre deltebre aldea ampolla alfara aldover ametlla camarles benifallet pauls perello tivenys tortosa roquetes xerta
Baix Ebre
La comarca del Baix Ebre, situada a l'extrem meridional de Catalunya, configura, juntament amb la Ribera d'Ebre, Terra Alta i Montsià, una regió natural al voltant del riu Ebre coneguda com a Terres de l'Ebre. Esdevé un nexe entre Catalunya, València i Aragó. La formen 14 municipis i la seva capital de comarca és Tortosa, un important centre agrícola, comercial i industrial.
Baix Ebre
El Baix Ebre alberga dos parcs naturals: el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l'Ebre, dos paratges de gran riquesa paisatgística, natural i animal. La diversitat de paisatges que caracteritza les Terres de l'Ebre ofereix una enorme riquesa de productes, naturals i cultivats, reconeguts arreu tant per la seva qualitat com per la seva diversitat. Aquests productes, amb reconeixements com la Denominació d'Origen Protegida i la Indicació Geogràfica Protegida, són la base de la cuina tradicional de les Terres de l'Ebre i un dels seus principals atractius turístics.
Baix Ebre
Tot i que l'agricultura continua essent una de les activitats més importants de la comarca, el sector més desenvolupat ha estat el de serveis. Hi ha un ampli sector de la població dedicat a l'oleïcultura, al cultiu de l'arròs, dels cítrics i dels productes de l'horta. El teixit industrial i d'empreses de serveis que s'ubiquen en diversos polígons industrials també han esdevingut importants pel desenvolupament econòmic del territori.
Vegetació

El contrast de relleu i clima ha determinat una gran diversitat de paisatges vegetals. A més, l'home els ha aprofitat i explotat de manera diferent. El resultat és un fort contrast entre el paisatge de la plana i el de muntanya. A la plana hi ha un predomini de conreus, i a la muntanya de boscos o matollars. Els botànics han interpretat que la vegetació espontània dels sectors més secs i calents de la plana no inundada i dels vessants inferiors assolellats estaria constituïda per una màquia litoral de llentiscle i margalló. Als vessants mitjans de les muntanyes hi hauria un alzinar, i als vessants superiors, sobretot els més frescals, rouredes de roure valencià o pinedes de pi roig i pinassa. Als sectors inundats de les planes riberenques i deltaiques hi hauria sobretot un mosaic d'aiguamolls, vegetació aquàtica i boscos de ribera. Com s'ha dit, les planes són ocupades per conreus. Hi resten pocs indrets on la vegetació espontània pugui desenvolupar-se. De les màquines naturals, no en queda res, al seu lloc hi ha garrigues, brolles, o l'erosió hi ha estat tan intensa que només hi ha un terra rocós amb unes poques plantes menudes. El mateix passa amb els alzinars, encara que en aquest cas el relleu accidental de les serres dels Ports ha facilitat el manteniment de racons on hi ha bosquets d'alzines que s'acosten força a com seria la vegetació natural. A més l'abandó del pasturatge i de l'agricultura a les zones de muntanya ha facilitat la restitució dels alzinars, que actualment són nombrosos a la muntanya mitjana. Al costat d'aquests bosquets d'alzinar hi ha màquies, garrigues i brolles, que si no es toquen ni es cremen evolucionaran de mica en mica cap a un alzinar. Als sectors elevats dels Ports i en les canals i fons de barrancs de les serres més elevades hi ha boscos mixts on sol dominar la pinassa o el pi roig. Amb l'altitud el pi roig cada vegada és més abundant, fins a formar extenses pinedes. En les clotades més ombrívoles hi ha bosquets on abunden els caducifolis, com la blada o roure valencià. A les carenes superiors, on el vent sol bufar amb violència, la vegetació arbòria té dificultat per desenvolupar-se bé. Al seu lloc, o enmig de pins rebregats, hi ha un matollar amb arbusts que preen formes encoixinades. L'arbust més significatiu és l'eriçó, nom que recorda la forma de l'animal del mateix nom. A part hi ha la vegetació dels sòls humits. A les ribes de l'Ebre, hi dominaria un bosc de ribera amb salzes, àlbers, tamarius i oms. Aquest bosc es conserva en alguns indrets tot formant una franja molt estreta entre el curs de l'aigua i els conreus. Al delta, hi dominaria la vegetació d'aiguamolls i la vegetació aquàtica en els estanys. Aquesta vegetació estaria constituïda per arbusts i nombroses herbes altes, com el canyís.